Промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол бяха отложени за следващото заседание на правителството, съобщи след заседанието министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Той изрази надежда причините за отлагането да са процедурни, а не поради промяна в политическата позиция, защото, както той подчерта, промяната на политическата позиция води до политическа отговорност.

Предвиждаше се чрез промяна в закона да се извади Булгартабак от списъка на дружествата, които са важни за националната сигурност и за раздържавяването на които трябва да се предвиди стратегия, поясни Овчаров.
Целеше се завършване на приватизационната процедура на холдинга в максимално кратки срокове.

Пазарната конюнктура през последните месеци не е благоприятна за Булгартабак, макар че през април се забелязва малко съживяване, посочи Овчаров и прогнозира, че забавянето няма да се отрази положително.

Овчаров изрази надежда на следващото заседание на правителството промените в закона за приватизация и следприватизационен контрол да бъдат приети.

Той посочи още, че има работна група, която работи по целия закон и списъка на дружествата, които са с важно за националната сигурност значение, но тя според него ще завърши работа към края на месец май, което означава, че през целия юни ще бъдат подготвяни промените в закона и той едва ли ще бъде приет през лятната сесия на парламента.

Овчаров изрази опасение, че така приватизацията на Булгартабак би останала за следващата година.