Народното събрание трябва спешно да проведе обсъждане на ситуацията в Сирия и реакцията на международната общност, с оглед възможността от увеличаване на бежанския поток към България и евентуалните рискове за сигурността на страната като терористични заплахи, повишаване цените на горивата и разрастване на контрабандни канали през територията на страната ни.

Това искане отправиха от пресофиса на "Движение България на гражданите" по повод растящото напрежение в Близкия изток и обсъжданите въздушни атаки срещу Дамаск.

Хората на Кунева са категорични, че Министерският съвет трябва да информира обществото всекидневно какви мерки предприема за опазването на границите и помощта за бежанските центрове.

Членството на България в НАТО и ЕС разширява възможностите на страната ни за справяне с подобни хуманитарни кризи. Вярваме, че България трябва да се възползва от инструменти като системата за контрол на границите ФРОНТЕКС и разчитаме, че правителството провежда необходимите консултации с партньорите ни, посочват от движението.

Очакваме да чуем позицията на кабинета за ситуацията, както и безапелационно осъждане на химическите атаки, проведени от режима на Башар ал Асад, ако такива се докажат, посочват още те. За тях химическата атака срещу граждани е недопустим и отвъд варварството акт.

Българското правителство трябва да информира българските граждани и каква е официалната позиция, която страната ни защитава на заседанията на ООН и НАТО, както и аргументите за нея, смятат те.