Масирани проверки за незаконен добив и преработка на дървесина затвориха три цеха в района на Разлог.

За по-малко от година мобилните контролни групи са съставили 264 акта на бракониери, събираемостта на глобите обаче е тревожно ниска.
В настоящите проверки участват и служители от Регионалната дирекция по горите, които имат право да влизат в дървопреработвателните предприятия.

13 мобилни групи от Югозападно държавно предприятие са изпратени в района. От 2 месеца денонощно се обхождат горските масиви и пътища.
Причината за масираното присъствие на контролните звена са данни за лавинообразно растяща незаконна сеч.

Бракониерите са познати на горските служители, защото повечето са рецидивисти. Някои от тях имат по 18 акта. Според координатора на мобилните групи Юлий Сираков нарушителите се смятат за недосегаеми от закона. Според него изсичането на дърветата трябва да бъде криминализирано.

Познавайки пропуските в законодателството, бракониерите транспортират малки количества дървесина. При задържане на по-големи с нарушението се заема прокуратурата. Това пък прави трудно продаваема конфискуваната дървесина.

Стотици кубически метра качествен материал гният в складовата база на Горско стопанство- Разлог, където се намират и задържаните транспортни средства.

Увеличават се и случаите на заплахи и посегателства върху горските служители.