Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън призова Съвета за сигурност на ООН да приеме нова резолюция за Сирия, която да въведе по-строги санкции, включително оръжейно ембарго, ако страната не следва мирния план на Кофи Анан, предаде Би Би Си.

Клинтън коментира, че вероятно Русия и Китай ще наложат вето на подобна резолюция, но подчерта че е време за по-последователни мерки по тношение на режима на президента Башар Асад.

Изявлението беше направено на срещата „Приятели на Сирия" в Париж.

По думите на Хилари Клинтън, руският й колега Сергей Лавров е признал, че ситуацията в Сирия „не е в статично състояние, а се влошава".

Припомняме, по данни на ООН, през последните 13 месеца при сблъсъците между опозицията и правителствените войски в Сирия загинаха над 9000 души.

Специалният представител на световната организация Кофи Анан разработи план за мирно излизане от конфликта, по силата на който в Сирия бяха изпратени наблюдатели. Сред международната общност се породиха съмнения във волята на сирийските власти да приложат предвидените в плана мерки.

Днес генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова Съвета за сигурност да одобри разширяване на мисията от наблюдатели в Сирия.
Междувременно сирийското правителство декларира пред Бан Ки Мун, че на наблюдателите ще бъдат осигурени всички необходими условия за работа.

Наред със Съединените щати, Франция също се обяви за по-строги мерки към Сирия, ако властите откажат да изпълняват плана на Анан.