Външните министри на шестте големи обявиха след срещата си в Париж, че въпросът за Иран отново ще бъде поставен пред Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс.

Решението бе взето, след като Техеран не отговори достатъчно бързо на предложението, което страните му отправиха във връзка с иранската ядрената програма.

В пакета от предложения, подробностите от който останаха неоповестени, се предвиждат някои компенсации и стимули, ако Иран се откаже да обогатява уран на своя територия. Страните поискаха още Техеран да преустанови напълно дейностите по ядрената си програма, докато са в ход международните преговори.

На рещата в Париж участваха външните министри на петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия.

Целта на срещата бе да се изгради единна позиция по кризата с иранската ядрена програма, след като преговорите и усилията на международната общност да бъде постигнато споразумение попаднаха в задънената улица.

Разговорите между 6-те страни последваха срещата между европейския комисар по външна политика Хавиер Солана и иранският преговарящ Али Ларижани, която Солана определи като незадоволителна.

Припомняме, на срещата Лариджани каза, че страната му се нуждае от повече време, за да отговори на предложенията, които Хавиер Солана представи в Техеран.
Той отхвърли и следващия предложен срок за отговор – срещата на Г-8 в Москва.

Припомняме, днес изтече срокът, в който САЩ и други страни настояваха за реакция от страна на Иран.

Американският държавен секретар Кондолиза Райс заяви днес, че Техеран е дал разочароващ и непълен отговор и предупреди за възможността Съветът за сигурност отново да разгледа въпроса с иранската ядрена програма, предаде Франс прес.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан също призова Иран да даде знак дали пакетът от предложения може да послужи като база за преговори.