Сергей Станишев •БСП не е успяла да убеди хората в това, че има работеща програма за национално развитие, не е реагирала адекватно на политическите атаки на десните сили и не е овладяла властолюбието в собствените си редици. • Това са част от причините за незадоволителното представяне на местните избори, които посочи в доклада си лидерът на БСП Сергей Станишев, цитиран от БНР.

Нашият най-лаконичен коментар на изборните резултати е, че за БСП и нейните партньори от левицата те са успех, от който обаче не сме доволни, посочи още Станишев.

По думите му резултатите от местните избори са доказателство за стабилността на БСП като партия, която има най-солидно представителство в органите на местната власт и самоуправление в годините на преход. Те са свидетелство за правилността на усилията за единение на лявото политическо пространство и за проверка на неочаквана и желателна политика.

В същото време въпреки сравнително високата подкрепа, която получихме, ние не можем да бъдем удовлетворени от представителството ни в органите на местната власт, тъй като то не отговаря на реалните ни позиции в общините и на потенциалните ни кадрови и политически възможности, заяви лидерът на БСП и добави:
•Казано на спортен език: играхме за три на нула, а спечелихме с два на едно с един автогол и ни предстои реванш на чужд терен с подкупен рефер. •

Основната следизборна задача на левицата е да разработи алтернативата за управлението на държавата и да спечели следващите парламентарни избори.

Висшият съвет на БСП анализира резултатите от местните избори по общини и там, където беше констатиран провал на партията, ще се стигне до снемане на политическото доверие от местните партийни лидери.