След четиричасови свидетелски разпити по СРС делото срещу екс вътрешния министър Цветан Цветанов се оказа, че  свидетелите нямали никакво отношение по делото. Това обясни защитникът на Цветанов адвокат Менко Менков пред News.bg.

Нашата цел беше въобще да не се разпитват никакви свидетели, поискахме преди заседанието да не се разпитват и тези, обясни юристът.

Припомняме, вторият в ГЕРБ е на подсъдимата скамейка заедно с бивши ръководители  на СДОТО за това, че не са упражнили качествен контрол над звеното, което отговаря за подслушванията.

Материалите по делото са секретни поради естеството му, а самото то върви при закрити врата.

След като през лятото съдът разпита по случая бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев и бившия служебен министър Петя Първанова, за днес са насрочени разпити на трима свидетели. Всеки от тях бива разпитван почти по цял час.

Стана ясно, че те са пренасяли техниката, с която в СДОТО извършвали подслушванията, стана ясно от обясненията на Менков. Оказва се, че делото е още на начален етап и половината свидетели още не са разпитани, като прокуратурата настоява това да се случи.

Защитата на Цветанов подозира, че процесът няма да приключи дори в началото на октомври, за когато е насрочена следващата резервна дата. От общо 24 свидетели след днешния ден ще останат за разпит поне 11, след като и следобеда заседанието ще продължи със свидетелстване на още призовани.

Мотивите на съда за отхвърляне на бързия процес, за който защитата апелира, са свързани с това, че в края на процеса, когато се произнася присъда, съставът ще прецени дали тези показания имат отношение по същество.

Междувременно стана ясно, че скоро тръгва обжалването на втора инстанция по едно от двете дела срещу Цветанов, по които СГС вече се произнесе.

На 5 ноември пред Апелативния съд ще стартира обжалването на оправдателната присъда на втория в ГЕРБ за това, че е присвоил 50 000 лева под формата на компенсаторни заплати в полза на бивш великотърновски антимафиот.

Все още не е ясно обаче кога ще тръгне обжалването и на осъдителната ефективна присъда, която бившият силов министър получи по обвинение, че шест пъти е отказал прилагането на СРС-та при наличие на съдебно разрешение.

 

Самият Цветанов влезе в съдебната зала с бодра крачка и с поздрав за журналистите, непоказвайки напрежение в момент, когато освен дела срещу него тече и предизборна кампания.