Мярка за неотклонение „задържане под стража" наложи съдът на началника на полицейското звено „Сигма" Ивайло Василев наложи съдът, съобщи НоваТВ.

Василев е обвинен, че е ръководил престъпна група за изнудване и вземане на подкупи - рекет и корупция. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на още шестима служители на „Сигма", но те бяха освободени под парична гаранция от 500 лв.

Участниците в групата бяха задържани при спецоперация на 30 юли. Освен Василев, сочен за ръководител, обвинени са още Георги Б., Йордан Дж., Филип М., Владислав Н., Стойко М. и Любомир Л.

Според доказателствата до момента престъпната структура е действала от януари 2013 г. Участниците са изнудвали водачи на автомобили да дават различни по размер подкупи, за да не бъдат санкционирани за извършени от тях пътни нарушения.

При разследването са използвани и СРС-та. Разпитани са и деветима свидетели.

В рамките на съдебното заседание стана ясно още, че след приключване на работните смени Ивайло Василев е взимал суми от служителите си, за да ги пази. От събраните показания и доказателства е установено, че той е инициатор на извършените престъпления.

Наказанието за пдообни престъпления може да бъде от 5 до 15 години затвор.

Разследващите имат информация, че Василев е репресирал служители, които са искали да напуснат групата, или са отказвали да се включат в нея. Също така той е заплашвал и свидетел след даване на показания. Според прокуратурата, че ако не му бъде наложена по-строга мярка, има опасност той да упражни натиск върху свидетелите, за да изкриви показанията им в своя полза или да извърши ново престъпление.

Според показанията на свидетелите,  всеки от членовете на групата е трябвало да отчитат до 200 лв. на месец на обвиняемия.

По време на делото адвокатът на Василев, Емил Милев, определи повечето от показанията като „клюки". Наложената мярка ще бъде обжалвана на 7 август.