Специализираният наказателен съд измени мярката за неотклонение на подсъдимия Михаил Колев от "парична гаранция" в най-тежката "задържане под стража".

Повод за искането на спецпрокуратурата е неявяването на Колев на предходното заседание по делото срещу бандата за рекет на „Рижите".
Самият той обясни отсъствието си с хоспитализация в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен. Достоверността на мотивите за неявяването му бяха проверени чрез съдебно-медицинска експертиза.

Колев се оплакал от болка в областта на двете коленни стави. Лекарите там обаче установили, че той действително изпитва болка, само че на първи и трети пръст на двете ръце. Експерта изтълкува болежките на Колев като симптоми на заболяването реактивен полиартрит. Засега обаче Колев може да се движи и обслужва. Въпреки това, лекарите задържали за 5 дни подсъдимия в болницата, тъй като се налагало да му вливат урбазон и други медикаменти. Това е причината, поради която въпросният не се е явил на предишното съдебно заседание. Решението на съда подлежи на обжалване.

Припомняме, през декември 2013 г. при спецакция на МВР, Специализираната апелативна прокуратура и ямболската полиция бе разбита организирана престъпна група, чиято цел е била изнудване. Престъпната си дейност групата извършвала в периода 1 януари 2009 - 10 март 2013 година. Схемата е била задвижвана от официално регистрираната финансова къща „Кредилайн" ООД, която отпускала заеми, като задълженията по тях обаче се взимали от гражданите по физическа и психическа принуда и насилие. Именно небезизвестната бургаска банда "Рижите" е била в силовата част на групата. Обвиняеми по делото са Мануел Стоев, Николай Иванов, Сашо Тошев, Росен Колев, Камен Желев, Румен Жечев, Иван Русев, Михаил Колев, Димитър Кучков, Тодор Андонов, Георги Георгиев.

Днес пък друг подсъдим се оказа във влошено здравословно състояние от снощи, поради което не се яви. Адвокатът на Румен Жечев обясни отсъствието на подзащитния си с хоспитализирането му в болнично заведение.

Именно неговото неявяване наложи отлагане на делото. Прокурорът по делото изтъкна, че за пореден път един от многото подсъдими в навечерието на заседанието е получил оплаквания и е настанен не в болница в неговия град, а в здравно заведение в Сливен. Не бяха представени никакви доказателства, удостоверяващи влошеното здравословно състояние на Жечев. В тази връзка за следващия път съдът назначи справка от болницата в Сливен, която да установи фактите относно неявяването на Жечев днес.

Според адвокатите се прави внушение, че незадържаните подсъдими се разболяват в навечерието на заседанието. Те защитиха клиентите си и напомниха да не забравяме, че и те са хора. Самият Жечев веднъж споделил на адвоката си, че има проблем с едната клапа на сърцето.

Междувременно задържаният Камен Желев, сочен за ръководител на групата, се оплака от лошите условия в затвора. Според него те са му отключили здравословни проблеми. Желев се жалва, че в ареста няма вода и не могат да се къпят редовно.

Съдът прие съдебно-медицинска експертиза и за неговото здравословно състояние, с оглед пребиваването му в Централния софийски затвор. Оказа се, че Желев има проблеми с бъбреците, но експертът по вътрешни болести не успя да постави диагноза.
Такава, по думите му, би могъл да направи уролог. Самият Желев е минал ехограф и лекарят му казал, че единият бъбрек е намалял. Според него на 27 октомври, когато е прегледан в болницата в затвора, лекарите са установили, че заболяването е настъпило именно там. "Това е Европа, не Афганистан", ядоса се Желев. Адвокатите му поискаха допълнителна експертиза от уролог, но така или иначе съдът не прие искането.

Опитите на адвокатите на Желев да склонят съда и той да бъде пуснат на свобода с по-лека мярка за неотклонение не минаха пред съдиите. Нито неговите болки, нито влошеното здравословно състояние на детето му, не бяха достатъчни, за да умилостивят съда.

Самият Желев негодува, че свидетелите не се явяват в зала, а той продължава да си стои вече 11 месеца в ареста.

На днешното заседание се яви единствено свидетелят Атанас Атанасов. Той обаче заяви пред съда, че нито познава подсъдимите, нито знае защо е в залата.

Междувременно, още в началото на заседанието стана ясна причината за неявяването на повечето свидетели. В края на петъчния работен ден са се обадили от полицията в Ямбол и са докладвали на съда оплаквания от свидетелите. Още тогава те са заявили, че няма да дойдат в София, за да дават показания, тъй като са заплашени от роднини на подсъдимите.

Според Желев делото е скалъпено от четирима полицаи от Ямбол, които имали лична вражда с него и са скалъпили доказателствата. Желев има предвид протоколите от разпитите на свидетели, които, по думите му, не могат да пишат.
Според подсъдимия полицаите давали празни листове, на които свидетелите трябвало само да се подпишат.

Съдът насрочи следващо заседание за 26 ноември от 9:30 ч.