СДС ще предложи промени е Закона за електронните съобщения, за да се предотврати милиционерщината, съобщи по време на пресконференция Димо Гяуров.

Той изрази възмущение, че в България се подслушва десетки пъти повече, отколкото във Великобритания и тук едва 2-3% от СРС-тата се използват в досъдебните производства.

Гяуров подчерта, че се срамува от това управление, от министър-председателя и от министрите - че нямало нищо лошо да бъдат подслушвани, да не се обичат и да си правят номера.

Цветан Цветанов заяви, че не знае откъде са записите.
                                    Още...

По думите му изключително срамно е поведението на министрите, които като бити деца обясняват, че няма нищо по-хубаво от това да бъдат подслушвани. „Много нелепо е поведението на господина Танов, на вътрешния и на финансовия министър, защото те като наказани се появиха вероятно под командата на Бойко Борисов на едно КПП и по един предварителен сценарии заявиха едни контрабандни цигари", добави още той.

Според него не би имало нищо лошо, ако тези СРС-та са довели до кадрови промени, но такова нещо няма.

Всичко това, коментира той, е прекалено водевилно и унизително. Той добави, че тези трима господа би трябвало да се чувстват много унизени.

Трябва да си човек без всякакво достойнство, за да имаш такова поведение, подчерта Гяуров и допълни, че от тази гледна точка не вярва, че Танов ще дойде и ще каже истината.

Според него идеята Ваньо Танов да бъде поканен в комисията за борба с корупцията не е лоша, но едва ли ще даде резултат.

Абсолютно съм убеден, че е имало фирми, които са били под нечии чадър, вероятно чадъра на ГЕРБ или на отделни представители на ГЕРБ, но не вярвам комисията да изясни нещо повече от това, което вече е публично известно, изтъкна Гяуров.

По думите му подобна е ситуацията и с комисията за контрол на СРС-та. „Този контрол от страна на този парламентарен контрол не е ефективен", каза той и съобщи, че ще настоява там максимално да бъдат изяснени нещата с изтеклите данни от СРС-тата, тъй като няма никакви съмнения, че това са СРС-та.

Лидерът на СДС Мартин Димитров заяви, че от партията ще поискат България сама да определя размера на акцизите и че ще настояват да бъде инициирана такава промяна в европейската политика. В това Димитров вижда възможност за ефективно противодействие на контрабандата.