Турската прокуратура е започнала разследване на твърденията в местни медии, че се въоръжават бунтовниците в Сирия. Разследва се и самото издание, публикувало разкритията. Тя е наредила да се блокират сайтовете, разпространили снимките и видеото на "Джумхюриет" по темата. Главният редактор на изданието е съобщил, че обвинението срещу него и екипът му е за разпространяване на конфиденциална информация, предаде "Хюриет".

Припомняме, че снимки и видео показаха камиони, принадлежащи на турското разузнаване, да доставят оръжия на джихадисти в Сирия. Това съобщи турска медия.

Турското правителство отрече, че въоръжава бунтовниците в Сирия.

По-рано този месец Турция арестува четирима прокурори, които са наредили да се провери дали се предоставят оръжия на сирийската опозиция. Срещу повече от 30 представители на различни служби са повдигнати обвинения във връзка с това, включително за военен шпионаж и опит за сваляне на правителството.

Турският вестник "Джумхюриет" качи снимки и видео, които показват инспектори, които проверяват метален контейнер с лекарства, надзиравани от представители на силите на реда, прокурор и кучета. В един от контейнерите и сандъците обаче са показани десетки снаряда.

Вестникът отбеляза, че оръжията са руски и са доставени от бивши съветски държави.

"Джумхюриет" допълни, че в камионите е имало общо 1000 снаряда, около 80 хиляди патрона и стотици гранатомета.