Да се поеме отговорност за състоянието на здравеопазването, настоя лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той посочи конкретно премиера в оставка Бойко Борисов заради неговите решения и назначения, шефката на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова, която също се е скрила, министър Десислава Атанасова, която се прави на протестираща срещу себе си, както и надзора на Здравната каса.

След взрива, който настъпи заради необяснимите сметки за ток, предстои бомба, заложена от ГЕРБ в сектора на здравеопазването. Затова подкрепяме протестите на лекарите, добави президентът на ПЕС и лидер на БСП.

Соцлидерът направи специално изявление в централата на БСП, минути след като върна мандата за съставяне на правителство.

В надзора на НЗОК е печално известният с баничките Валентин Николов - изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй, изтъкна Станишев и настоя новото служебно правителство да смени целия надзорен съвет на Касата.

Социалистите искат и спешна ревизия на финансовите потоци на НЗОК и спешна финансова корекция на стандартите и бюджетните на болниците на ниво, не по-ниско от това за 2012 година.
Станишев обяви, че настоява за това, защото сегашният бюджет е само до изборите.

В София няма пари за раждане за последните месеци на годината, предупреди Станишев и настоя директорите на болниците да направят планове за работа в условия на тежка криза, която според него ще се задълбочава.
Той апелира и за подпомагане на малките болници в по-далечните населени места.