Един войник и един цивилен бяха убити в ливанския град Триполи, след като избухнаха сблъсъци между мюсюлманските сунити и членовете на малцинството алевити.

Насилието започна през нощта, когато въоръжени групи от анклавът на алевитите се сблъскаха със сунитски бойци. Въпреки разполагането на ливански войскови части между съперничещите си квартали, размяната на огън продължи и сутринта.

По последна информация армията е установила днес контрол над града, а жените и децата са евкуирани.

Напрежението в северния пристанищен ливански град се засили след бунтовете в съседна Сирия от март миналата година, коментира Би Би Си.

Подобни скорошните сблъсъци показаха, че напрежението може да се пренесе в Ливан. Сирийският президент е от алевитите.

През февруари най-малко двама души са били убити в Триполи, след като поддръжници и противници на президента на Сирия Башар ал-Асад се сблъскаха.

Малцинството на алевитите в града се сблъска със своите съседи сунити на няколко пъти след ливанската гражданска война от 1975-1990 г.

В последния инцидент две гранати паднаха в квартал Баб Табанех на Триполи и според очевидци, експлозиите са били чути в целия град.

Триполи е доминиран от мюсюлмани сунити, които подкрепят въстанието срещу Асад в Сирия.

Асад е от алевитите, а членове на сектата, която е клон на шиитските ислямисти, заемат ключови позиции в сирийското правителство и силите за сигурност.

Сирийската сунитската общност, която е мнозинство в страната, е в челните редици на бунта срещу президента и поема тежестта на репресиите в държавата.

Лидерите на общността в Ливан нееднократно предупредиха за възможността насилието в Сирия да се пренесе през границата. Ливан вече е убежище за хиляди сирийски бежанци.

През последните години страхът от подновяване на гражданската война помогна в за убеждаването на различните ливански фракции да оставят настрана своите исторически разногласия, но Сирия се оказва много труден тест за страна с толкова много сектантски разделения, коментират анализатори.