Отменят се извънредните мерки заради огнището на птичи грип от подтип H5N1 при домашни птици в бургаското село Константиново. Това съобщават от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Припомняме, първичното огнище на селото, което се намира в община Камено, област Бургас, бе обявено на 2 февруари. Около огнището бе създадена 3-километрова предпазна зона и 10-километрова надзорна зона. Всички домашни птици в предпазната зона са умъртвени по хуманен начин. В надзорната зона пък експерти от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са извършили клинични прегледи на птиците.

Сред мерките бе и забрана за търговия и придвижване на домашни и диви птици, търговия с прясно месо и месни продукти, организирането на пазари. Забранен бе и ловът на пернат дивеч на територията на областите Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Стара Загора, Ямбол, Търговище, Разград, Русе и Сливен.

В земеделското министерство е проведено заседание на Националния кризисен щаб, сформиран със заповед на министър-председателя предвид възникналата епизоотична обстановка.

Извънредните мерки са отменени, след като не са констатирани нови случаи на заболели птици на територията на Бургаска област.

По време на заседанието заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров е заявил, че справянето със ситуацията и недопускането на разпространението на заразата и в други области на страната е пример за добрата координация и взаимодействие между институциите, които се ангажираха с проблема в усложнената епизоотична обстановка".

Европейската комисия също ще бъде уведомена за отмяната на извънредните мерки, уточняват от МЗХ.