Министърът на околната среда и водите Светлана Жекова внесе сигнал до Върховната административна прокуратура с молба за извършване на проверка и подаване на протест до съда с искане за обявяване на нищожност на Подробен устройствен план - План за регулация на ЗО „Бяла - север". Това съобщават от пресцентъра на министерството.

Подробният устройствен план - План за регулация на ЗО „Бяла - север" е одобрен в нарушение на екологичното законодателство с Решение № 26-311/10.02.2005 г. на Общинския съвет - гр. Бяла, посочват от ведомството. Сигналът на екоминистърката е внесен днес.

Жекова счита, че решението на местния парламент е издадено в нарушение на нормативната уредба по околна среда и устройство на територията и в случая са налице основания за прогласяване на нищожност на същото. Становището й е изложено подробно в сигнала.

Сред мотивите министърката изтъква, че е извършена проверка. При нея е установено, че за ПУП-ПР „Бяла-север" не е внасяно искане до компетентния орган по околна среда за преценяване на необходимостта и обхвата за екологична оценка, въпреки че според действащия материално-правен режим, за ПУП-ПР „Бяла-север" е било задължително да се извърши процедура по екологична оценка.

В сигнала изрично се подчертава, че одобряването на плана предполага една голяма територия да бъде урегулирана и върху нея да се извършва строителство, но без екологична оценка това може да доведе до значителни отрицателни въздействия върху компонентите на околната среда и риск за човешкото здраве.