БСП каза твърдо „не" на законопроекта на ГЕРБ за МВР. Социалистът Атанас Мерджанов обвини коалиционните партньори на първата сила в парламента, че не са колектив, а са съучастници.

Според парламентарните правила на първо четене на законопроект се представят идеите на вносителя и философиите на закона. Днес обаче не виждаме философия, такава няма, а виждаме нормотворчество напук, скастри Мерджанов бившия силов министър Цветан Цветанов, който представи законопроекта, след като депутатите се заеха с поредните промени в Закона за МВР.

Според червения депутат мотото на законопроекта на ГЕРБ е „да разрушим това, което са направили преди нас". Това мнозинството се кръщаваше реформаторско, а е реакционно, връща ни назад. Второто правителство на Борисов само реабилитира първото и връща институциите в недоброто състояние, в което бяха преди, недоволен е социалистът. За него преди  МВР било силно централизирана структура, имало вездесъща ГДБОП и поголовно подслушване.

Кого заблуждавате с идеята, че президентът може да е балансьор, поиска да знае Мерджанов, като от името на левицата обяви, че не е съгласен с това в ръцете на държавния глава да е изборът на главен секретар на МВР. Целта на това е една - искате да смените главния секретар, да сложите ваш човек и да го подчините изцяло на своята воля, заподозря социалистът.

Не сме съгласни и с връщането на ГДБОП в МВР и тук аргументите не са политически - резултатите в борбата с организираната престъпност са по-добри от времето, когато Цветанов беше шеф на вътрешното ведомство. Нима не разбирате, че е лудост след такова мащабно преместване, да се връщаме назад след няколко месеца. Служителите са разкарвани като танцуващи мечки от институция в институция, продължи с причините за недоволството си Мерджанов. Той настоя и да се чуе мнението на синдикатите за заличаването на конкурси.

За всички текстове в закона е ясно какво мислим - ние демонтирахме модела „Цветанов", вие искате да го възстановите. Това е разбираемо за ГЕРБ, но не мога да разбера ентусиазма на останалите партньори в четворната коалиция, остана в недоумение Мерджанов.

От ДПС също не харесаха подготвяните промени в Закона за МВР. И те, като бившите си коалиционни партньори, приемат връщането на правомощията на президента Росен Плевнелиев, а именно той да назначава главния секретар на силовото министерство, като опит да бъдат сменени хората, които в момента заемат тези позиции.

Третите по сила в парламента имат редица въпросителни и по отношение на промените, които засягат използването на СРС-та. „Защо е необходимо в сферата за прилагане на СРС-та президентът да има балансираща роля?", попита от парламентарната трибуна народният представител от ДПС Хамид Хамид.

Той изрази притеснение и от изваждането на ГДБОП от ДАНС и връщането му в МВР. „Трудно ще се определя коя структура да работи по конкретен случай - ДАНС или ГДБОП?", изтъкна още Хамид и определи идеята като първа стъпка към ограничаване на правомощията на ДАНС.