Саудитска Арабия даде първи жертви във войната с шиитските бунтовници в Йемен, съобщават Ройтерс и „Франс прес".

Войник на монархията е убит близо до границата с Йемен. Други 10 са ранени след стрелба от планински район в Йемен.

От вътрешното министерство уточниха, че един граничар е загинал, а 10 са ранени, след като граничен пункт в провинция Асир е бил обстрелван от планински район в Йемен.

Междувременно десетки войници, без идентификационни символи, навлязоха по море в йеменския град Аден, където днес центърът падна под контрола на хусите.

Предполага се, че са войници от водената от Саудитска Арабия международна коалиция срещу шиитските бунтовници, които окупираха йеменската столица Сана и части от страната.

Войниците са пристигнали с един плавателен съд няколко часа, след като подкрепяните от Иран хуси достигнаха до центъра на Аден въпреки продължаващата 8-дневна военна кампания на Рияд срещу бунтовниците.

Южният пристанищен град беше последното убежище на подкрепяния от Саудитска Арабия президент на Йемен Абед Мансур Хади, който напусна Аден преди седмица, за да се отправи към столицата на кралството.

По-късно стана ясно, че шиитите са превзели президентския дворец в Аден.

Към момента не може да се установи националността на войниците, но Рияд обяви, че контролира водите край Аден. Ако се потвърди, че това са войски от коалицията, това ще се възприема като първа сухопътна операция на коалицията в Йемен.