И през втория ден от посещението си в Италия либийският лидер Муамар Кадафи не пропусна да привлече вниманието на световните медии с изказванията си.

След като вчера обяви ислямът за новата религия на Европа, днес Кадафи поиска от ЕС най-малко 5 милиарда евро годишно за борба срещу нелегалната миграция от Африка.

Той добави, цитиран от АФП, че с тези средства ще се сложи край на скритата миграция, голяма част от която може да бъде спирана още на границите на Либия. Според Кадафи по този начин няма да се стигне до опасността от възникването на „Черна Европа".

Утре Европа може да не бъде повече европейска и да стане много по-черна. Има милиони (африканци - бел.ред.), които искат да се установят там, аргументира се либийският лидер и описа миграционните движения от една страна в друга като изключително опасни.

Ние не знаем какво ще стане утре. Не знаем и дали Европа ще остане един напреднал и единен континент или ще бъде разрушен както това стана с варварските инвазии, коментира той.  

Въпреки това Кадафи посочи, че съществува и миграция, която определи за ползотворна. Има либийци, които притежават много пари. Окуражавам ги да дойдат в Италия и да инвестират тук, обърна се към сънародниците си либийският лидер.

Посещението му Рим е втората годишнина от сключването на италианско-либийско споразумение за сътрудничество.