Софийският окръжен военен съд даде ход на делото “Бръмбаргейт” за подслушвателните устройства, които бяха открити в дома на главния прокурор Никола Филчев през август 2000 година.

Делото се гледа при закрити врати при висока секретност.

Трима са изправени пред съда за откритите подслушвателни устройства в дома на главния прокурор в столичния квартал “Витоша”.
Това са бившите служители на СОТИ Пламен Арсов, Йордан Йорданов и Величко Бояджиев.

Припомняме, че двама от обвиняемите починаха – бившият заместник-директор на НСБОП полк. Светозар Спасов и Милко Кирилов.

Други двама от обвиняемите в хода на следствието останаха само свидетели. Един от тях е бившият главен секретар на МВР Божидар Попов.

Осем свидетели са призовани да дата показания днес. Сред тях е и директорът на НСО ген. Димитър Владимиров.
Пред репортери Владимиров разказа, че вечерта (август 2000, бел.ред.) е получил обаждане от Филчев, който му съобщил, че в апартамента му са открити подслушвателни устройства.
Владимиров каза още, че неговата служба не разполага с техника за подслушване, нито с такава, с която да се откриват подслушвателните устройства.
Той поясни в отговор на въпрос, че не знае дали намерената в апартамента на главния прокурор подслушвателна апаратура е била в режим на действие, защото не бил специалист.

Според обвинителния акт, основен виновник е Пламен Арсов, в чийто апартамент бе открита базовата станция на бръмбарите. Тримата са обвинени в незаконно използване на специални разузнавателни средства и длъжностно престъпление.

Адвокатите на тримата подсъдими поискаха делото да се върне за доразглеждане, защото не е ясно как се е появил в делото вторият от шестте тома събрани документи и доказателства.
Няма протоколи за изземване на “бръмбарите”, не е посочен и точен ден и час на подслушването, а само общ период от декември 1999 година до юли 2000 година. По делото няма приложени записи, уточни адвокат Николай Георгиев.
Съдът обаче отхвърли искането и даде ход на делото.