Иранските власти обявиха, че ще отговорят официално на пакета от предложения на Германия, Франция, Великобритания, Русия, Китай и САЩ на 22 август.

Това е първият път, когато Ислямската република си поставя срок, в който да даде отговор на пакета от предложения, коментират от АП.

В същото време обаче от Иранския върховен съвет по сигурността, от където са взели решението за срока, заплашват, че Техеран ще преразгледа ядрената си политика, ако от Съвета за сигурност на ООН му наложат санкции.

От агенцията коментират, че Върховният съвет не е дал повече подробности около „преразглеждането на ядрената политика", но ирански висши представители често са намеквали, че Техеран може да се оттегли като страна по договора за Неразпространение на ядрено оръжие и да престане да сътрудничи на инспекторите на МААЕ.

По отношение на датата 22 август в специалното изявление Върховният съвет уточнява, че пакета от предложения изисква време, в което да бъде проучен.

Освен това в официалния документ се казва, че ако „се предпочете пътя на провокацията пред пътя на диалога", Иран няма да има друг избор освен да преразгледа ядрената си политика."

Документът се публикува ден след като Русия обяви, че Съветът за сигурност на ООН „не трябва да се нахвърля и да притиска" Иран за ядрената му програма. Дипломатите от Москва настояват за по-отстъпчив тон от този, с който от САЩ започнаха да обсъждат резолюцията.