Иранският президент Хасан Рохани остро разкритикува Саудитска Арабия, предупреждавайки, че саудитската кралска фамилия в Рияд ще пожъне омразата, която сее в Йемен със своите въздушни удари, съобщава „Асошиейтед прес".

От 26 март водена от Саудитска Арабия коалиция от държави предимно от Персийския залив атакува шиитските бунтовници, известни като хутити, като застана на страната на бойците, лоялни на сваления от власт президент на Йемен Али Абдула Салех. Иран подкрепя бунтовниците, но отрича да предоставя военна помощ на хутитите.

В реч на военен парад в Техеран, предавана пряко по телевизията, Рохани заяви, че избиването на цивилни в Йемен няма да донесе нито власт, нито гордост за Саудитска Арабия.

„Какво означава да се бомбардират невинни... Да бомбардираш йеменския народ? Какви цели преследвате? Избиването на деца ще ви донесе власт? Вие посяхте семената на омразата в този регион и вие ще видите ответен отговор рано или късно", изтъкнал Рохани и допълнил: „Не бомбардирайте деца, възрастни мъже и жени в Йемен. Атакуването на потиснатите ще донесе позор... за агресорите."

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи вече назова въздушните удари на водената от Саудитска Арабия коалиция „геноцид" и „голямо престъпление".

Иран представи план от четири точки за прекратяване на конфликта, който включва хуманитарна помощ, диалог и формирането на правителство на националното единство в Йемен, след като предложеното прекратяване на огъня вече беше отхвърлено от Саудитска Арабия.

Рохани също така обвини Саудитска Арабия в снабдяването с оръжия и финансирането на терористични групировки в Близкия изток.

Какво означава да предоставяш финансова помощ и оръжия на терористи в Сирия, Ливан и Ирак", попита Рохани.

Иран подкрепя сирийския президент Башар ал Асад и иракското правителство в тяхната борба срещу екстремистите от сунитския клон на исляма, включително "Ислямска държава". Техеран подчертава, че Саудитска Арабия и няколко други правителства в Близкия изток подкрепят "Ислямска държава".