Със скандал си тръгва не кой да е, а вътрешният министър. Това заяви социалистът Атанас Мерджанов в Народното събрание по време на дебата за оставката на вътрешния министър Веселин Вучков и гласуването на негов заместник.

Нова бежанска вълна наближава, предупреди той. Тази оставка идвала в момент, когато има природни бедствия, терористични заплахи пък има за цяла Европа. Мерджанов посочи, че министърът и премиерът не успели да прочетат еднакво закона за МВР, с който се гордели управляващите. От БСП не вярват в мотивите за оттеглянето на Веселин Вучков.

Настояваме да научим истината за оставката на министър Вучков, поиска социалистът. Тази оставка според червените била плод на натиск. От кого идва този натиск. Кой прилагал ченгеджийски номера- реформатор номер едно или гербер номер едно, попита още левицата.

Службите за сигурност са в безтегловност, коментира още Атанас Мерджанов. Защо обезглавихме основните си служби за сигурност, недоумява червеният депутат. Вместо да провеждате реформи, произвеждате скандали, коментира социалистът.

Номинацията на госпожа Бъчварова е продукт на някакво надхитряне, изтъкна Атанас Мерджанов. Румяна Бъчварова ще бъде шеф на МВР само номинално, каза той. Искаме да знаем кой ще управлява МВР, настоя още социалистът.

БСП не вярват, че Бъчварова ще се справи на поста си. Нищо няма да зависи от нея, изтъкна депутатът. Затова и левицата ще гласува против новия вътрешен министър.

Червените настояха за сериозно отношение към сектор „Сигурност".