Колона от 70 селскостопански машини премина по улиците на Бургас.
Тракторите предизвикаха задръствания по повечето централни улици.

Повечето от протестиращите са арендатори, които настояват 378 милиона лева да бъдат включени в Бюджет 2009. Средствата трябва да бъдат заделени за национални доплащания.

Според земеделците тази година изкупните цени на зърното е изключително ниски - 180 лв. на тон, при положение, че миналата година е била 450 - 500 лв.

Зърнопроизводители протестираха и във Врачанско на пътя между Алтимир и Добролево, като блокираха движението към ферибота от Оряхово.

Над 90 селскостопански машини от Разградско излязоха и на пътя Русе - Варна.

Машините са подредени от двете на шосето, а по платното са опънати вериги.
Производителите раздадоха и 100 пакета с брашно, на минаващите шофьори.

Протестът в разградско ще продължи до 15 часа, като зърнопроизводителите имат готовност да оставят машините на шосето.

Към 30 селскостопански машини от Плевен са тръгнали към София. Според производителите „в пленарна зала никой не се интересува от зърнопроизводството и това е доказано от гласуването на бюджета за следващата година".

Паралелно със зърнопроизводителите фермери се събраха пред Министерство на земеделието и храните в София.

Цветанов обеща до края на деня да бъде изплатена цялата сума до 60 млн. лв. на млекопроизводителите
                           Още...

Като бройка те бяха далеч под очакваните 1000 души, като в посочения за начало на протеста час се събраха не повече от 100 млекопроизводители.

Организаторите обясниха това с факта, че техни колеги пътуват от цялата страната.
на днешния протест фермерите искат оставката на финансовия министър Пламен Орешарски, тъй като в Бюджет 2009 не са включени субсидии за подпомагане на животновъдството. Фермерите настояват за допълнително включване на 100 милиона лева за кредитирани по програмата за селските райони и пари за подпомагане на глава добитък.

Част от фермерите вече са получили субсидиите за произведено мляко.

Животновъдите протестират и заради липсата на национална идентификационна система. Според тях в момента никой не знае колко животни има в страната, как върви търговията.

По пазарите върви нелегална търговия с животни и месо.
Млекопроизводителите настояват и да се забрани вноса на сухо мляко, тъй като цената на млякото непрекъснато пада и в момента изкупната му цена е 45 стотинки на литър.