Стотици симпатизанти на „България без цензура" блокираха границата с Турция точно в 8 часа при ГКПП „Капитан Андреево", съобщи кореспондент на Bnews.

Целта на акцията, която ще продължи до 6 октомври, е пресичане на изборния туризъм преди и по време на парламентарните избори на 5 октомври.

Хората разпънаха огромен български трибагреник, с който пресякоха движението на пункта. Начело на барикадата стои лидерът на партията Николай Бареков, както и водачи на листи на "България без цензура".

Бареков е с тениска с лика на Васил Левски, а симпатизантите на партията носят тениски с надписи „Не искам турско робство", „Блокада и борба".

„Не искам Ердоган-Местан да е български султан!" и „България на българите" гласят два от транспарантите, опасани край гранично-пропускателния пункт. Там са разпънати и няколко палатки, в които младежите ще лагеруват.

В района има засилено полицейско присъствие.

Симпатизанти и членове на „България без цензура" са блокирали и другите два ГКПП с Турция - „Малко Търново" и „Лесово".

От ББЦ са готови да преговарят с полицията и жандармерията как да продължат с блокадата до 6 октомври. Граждански патрули ще броят минаващите турски автобуси и тази информация ще се подава своевременно на медиите.

По-късно Бареков заяви, че полицаи са започнали да избутват блокадите на ГКПП „Лесово" и „Малко Търново". Към момента блокадата на ГКПП „Капитан Андреево" се запазва.

Няма информация за прииждащи към страната автобуси. Според медията автобусите са били спрени умишлено от турската страна именно заради обявената за 8 часа сутринта гранична блокада.

За да преминат част от камионите и колите, протестиращите от ББЦ освободиха коридор за 10 минути на ГКПП „Капитан Андреево" по настояване на полицаите, но в 9,30 ч. отново затвориха пътното платно за влизащите от Турция.

До момента няма ескалация на напрежението.

Бареков заяви, че блокадата на „България без цензура" на трите ГКПП с Турция ще продължи до 12 часа днес, като дотогава през половин час за по 10-15 минути движението за леки автомобили и ТИР-ове ще бъде пускано.

Той поясни, че инвазията се очаква да бъде в петък вечерта.

Към 12 часа днес движението на ГКПП "Капитан Андреево" е възстановено напълно, съобщи БНР.