Сирийската опозиция получи пореден сигнал за подкрепа. Арабската лига заяви готовност да разшири помощта си за противниците на президента Башар Асад, включително и с оръжие, предаде АП.

Въоръжаването на сирийската опозиция ще балансира силите и ще ускори политическото решение, аргументира решението генералният секретар на организацията Набил ал Араби. Уставът забранява намеса във вътрешните работи на страна-членки, но тази разпоредба беше нарушена с решението да се покани опозицията като представител на Сирия на форума в Доха.

До момента Катар оказва активна помощ на противниците на Башар Асад.

Междувременно държавният секретар на САЩ Джон Кери е на визита в Париж, където се очаква да обсъди начините за финансова и военна помощ за опозицията в Сирия.

Международната общност няма единна позиция по въпроса с въоръжаването на сирийските бунтовници. Политиката е на участие само с хуманитарни мерки, за да не допринасят и други държави за мащабите на кръвопролитията.

Неотдавна обаче Франция и Великобритания намекнаха, че няма да подкрепят удължаването на ембаргото за доставки на оръжие за сирийската опозиция на предстоящото заседание по темата в Съвета за сигурност на ООН.