Силистренските фирма за чистота "Синева" и "Ер Бауер" прекратиха работа заради липса на средства, които им дължи община Силистра.

Двете фирми имат да получават над 1 милион и 300 хиляди лева от общината.

Още в края на май синдикалните организации във фирма "Синева" сигнализираха, че не се изплащат редовно работните заплати и заплашиха и с протестни действия. Но те бяха отменени, след като общината осигури пари за забавените заплати.

По данни от Силистренската община за първото тримесечие на тази година дълговете на общината възлизат на 5 172 500 лева. Общината не е събрала от длъжници за тримесечието близо 1 900 000 лева.
Кметът на Силистра Иво Андонов смята, че трябва да се възобнови подпомагането на общините с "обективен структурен дефицит".

Заместник-кметът на общината Веселин Андреев увери, че се търсят възможности за осигуряване на средства за възобновяване на работата на фирмите, но това надали ще стане бързо.  

Общината търси възможности за икономии, като намали с един ден в седмицата работното време на служителите за сметка на неплатените отпуски. От шестима на четирима вече е намален броят на заместник-кметовете. Обединени са няколко дирекции.

Закрито и звеното за сигурност и охрана на обществения ред. Съкратени са служители и са трансформирани длъжности в различните общински дейности и предприятия.