Френските власти обвиниха местна ислямистка група в подготовка на „въоръжена борба". Става въпрос за организацията „Forsane Alizza" или Рицари на гордостта, съобщава Le monde.

Френският вътрешен министър Клод Геан е наредил тя да бъде разпусната. Недопустимо е в нашата страна определени групи да подготвят хората за въоръжена борба, изтъкна той.

Организацията е създадена през 2010 г. Поддържа активно собствен сайт, на който често публикува видео и различни съобщения. В последното „Рицарите на гордостта" пишат, че групата им се разраства и имат нужда от нови членове. Сред изискванията към тях са подготовка в бойни спортове и възможност за бърза реакция.

Потърсен за коментар говорител на организацията отрече тя да има какъвто и да е било военен характер и определи твърденията на министъра като пълна клевета. Според полицейски източници групата наброява неколцина членове.

През 2010 г. двама от тях призоваваха случайни хора във Франция да не посещават веригата McDonald's, защото веригата обслужвала интереси на Израел. Участник в акцията е бил осъден условно заради действията си, отбелязва изданието.