Германия възстанови граничния контрол по границата с Австрия.

Това беше потвърдено от вътрешния министър Томас де Мезиер на извънреден брифинг в Берлин.

Де Мезиер започна брифинга си в 18:30 часа българско време, като първите му думи бяха, че „в тази минута Германия възстановява временно контрола по границата с Австрия".

Спряно е и влизането на влакове от Австрия, като не е ясно движението в обратната посока.

Де Мезиер изтъкна, че Берлин обмисля връщане на контрола по всички свои граници, но началото е поставено по германо-австрийската.
Целта на тези мерки, по думите му, е ограничаване на мигрантския поток и връщане на предишните процедури при влизане на хора в страната.

Вътрешният министър не даде подробности как ще работи граничният контрол.

Германия спря влизането на влакове от Австрия, не е ясно движението в обратната посока

Той обаче призова останалите страни от ЕС да спазват правилата, указващи, че бежанците трябва да се регистрират и кандидатстват за убежище в първата страна, в която пристигнат.
Той даде пример, че много от мигрантите са отказали регистрация в Гърция и Унгария, като най-вероятно целта им е да получат такава в Германия или други членки на ЕС.

По-рано медиите съобщиха, че Германия обмисля някаква форма на контрол на границата с Австрия, за да се справи с потока от мигранти, предаде БиБиСи по информация на германски медии.

Само в събота в Мюнхен са пристигнали над 13 хиляди мигранти, а германският вицеканцлер посочва, че „страната е на ръба на своите възможности".

Припомня се, че преди месец де Мезиер заяви, че Шенгенското споразумение, позволяващо свободно движение между европейските държави, трябва да бъде спряно.

Предполага се, че баварската полиция ще започне проверки, кой има право на убежище, но не е ясно на практика как ще става това.

Властите в Мюнхен обмислят да използват Олимпийския стадион от игрите през 1972 година като място за временно настаняване на мигранти. Освен 13-те хиляди пристигнали от събота, само в неделя сутринта нови 1400 души са дошли в столицата на Бавария.