Тази вечер в Белия дом започва работната среща на българския премиер Бойко Борисов с американския президент Барак Обама. По време на разговорите ще бъдат обсъдени ролята на България в НАТО и приносът на страната ни към международните сили за сигурност в Афганистан, двустранното и регионалното сътрудничество, ситуацията на Балканите и обстановката в Близкия изток.

Разговорът им ще започне точно в 21 часа и 55 минути в Oвалния кабинет и ще продължи около 40 минути. След това двамата ще дадат изявления за медиите, съобщава БНТ.
Заедно с Бойко Борисов от българска страна на срещата ще присъстват вицепремиерът Цветан Цветанов и министрите на външните работи и отбраната Николай Младенов и Аню Ангелов.

Премиерът Борисов ще се разпише и в официалната книга на Белия дом.

Акцент в разговора му с президента Обама се очаква да бъдат извършените у нас реформи през последните 4 години, както и стратегически теми от двустранен интерес в сферата сигурността, борбата срещу организираната престъпност, хода на разследването на атентата в Сарафово, отбраната и участието ни в Афганистан, енергетиката и стратегическите перспективи на енергийната сигурност, Западните Балкани в контекста на политиката на отворените врати на НАТО, Близкия изток и Сирия.

Българският премиер е първият европейски лидер, който посещава американския президент след преизбирането му на поста.