Нови убийства белязаха днешния ден в Сирия. Военни части са открили огън срещу демонстрантите в град Дараа. Според очевидци жертвите и ранените са десетки, но на този етап броят им не е установен, съобщава lenta.ru.

Агенцията посочва и че телата на убитите са изоставяни по улиците, а всеки, който се опита да приближи убитите или ранените бива разстрелван от снайперисти, позиционирани по покривите на сградите.

САЩ готвят санкции за Сирия
                                   Още...

Прекъснати са електричеството и телефонните връзки. В Дараа са въведени около 3 хиляди военни. Войската използвала бронирана техника, разположена в центъра на центъра на града.

Военни части са въведени и в още два сирийски града, разположени в близост до Дамаск. Арестувани са много протестиращи.

Сирийските сили за сигурност провеждат операции в градовете Дараа и Дума. Малко след като сирийските спецслужби предприели щурм срещу Дума, сирийски танкове са навлезели в Дараа.

Операциите се провеждат, въпреки че през миналата седмица президентът Башар Асад отмени извънредното положение, действащо в Сирия повече от 40 години.

Правозащитници съобщават за загинали мирни жители, без да уточняват бройката им.

Междувременно стана ясно, че Сирия е затворила всички сухопътни граници с Йордания. Малко по-късно властите в страната опровергаха тази информация.

Най-малко 12 души бяха убити вчера, след като сирийските сили за сигурност проведоха операция в крайбрежния град Джабла.

Припомняме, Сирия беше обхваната от невиждани социални протести през последните няколко седмици. Демонстрантите, които искат реформи и по-ефективна борба с корупцията, дадоха десетки жертви в сблъсъците със силите за сигурност.

За разлика от другите арабски страни, обхванати от брожения, в Сирия начело на протестите застанаха сунитите. В много региони техните племена от години оспорват властта на алавитите от „Баас", които са представители на шиитска секта.

Башар Асад разпореди в края на март да бъде създаден Висш юридически комитет за отмяна на извънредното положение, което действа в страната от 1963 година. Той трябва да изготви в срок не по-късно от 25 април нова пакет от закони, които да гарантират безопасността на гражданите и защитата от тероризъм.