Хиляди синдикалисти от КНСБ удържаха на обещанието си да излязат на протестно шествие срещу Бюджет 2015 и срещу предложението за поредното вдигане на пенсионната възраст и стаж с 4 месеца.

Облечени в лилаво и развели десетки български знамена, протестиращите тръгнаха от столичния пл. „Македония" и се отправиха последователно на протестно шествие първо пред Министерския съвет, а после пред Народното събрание.

Бизнесът се притесни от протеста на синдикатите
Още...

С транспаранти, призоваващи за достойно заплащане, синдикалистите подчертаха, че са над 6000 и че са обединени и силни.
Те поискаха пенсионната реформа да се състои не от повишаване на годините и на стажа, а единствено от повишаване на пенсиите.

Те алармират, че бюджетът за догодина в този си вид ще резултира в плащания от джоба на българина за спасяване на банковата система, като се доведе до заплаха съществуването на ранното пенсиониране.
Хиляди учители ще бъдат принудени да напуснат образователната система, ще има и масови напускания в БДЖ, предупреждават протестиращите.

Тематично за техните възгледи, шествието е огласено от песента „Няма такава държава".

Десетки служители на реда са ангажирани с охрана на протеста, който е обявен за мирен. Движението по бул. „Цар Освободител" вече е спряно.

Делегация на КНСБ внесе в Министерския съвет декларация до всички институции и хората, които ги оглавяват, в която представят своите основни шест искания.
Ако те не бъдат изпълнени, синдикатите заплашват със стачни действия на миньори, учители, медицински работници и на всички останали професионални федерации в структурата на КНСБ.

Протестиращите настояват да се възстанови правото за обратно получаване на платения данък на работещите с доходи, равни на минималната работна заплата. Те държат и на криминализиране на укриването на осигурителни вноски, с което ще се гарантират правата на работещите и държавата ще получи допълнителен ресурс от 200 млн. лв. годишно.

КНСБ апелира за отмяна на увеличението на пенсионната възраст догодина и гарантиране на правото на ранно пенсиониране. Според тях трябва да се въведе и данък върху финансовите транзакции и да се подкрепят допълнително разходните политики със социално предназначение - преди всичко образованието и заетостта.

Последното им генерално искане се отнася към отказ от орязване на финансовия ресурс за издръжка на институциите с контролни функции, които предоставят услуги и социална закрила на гражданите и фирмите.

„Зад числата в бюджетите са нашите сигурност, права и бъдещето на нашите деца. В името на това ние гласувахме. Сега е ваш ред".
С този призив хилядите недоволни синдикалисти се обръщат към народните представители, които имат време до неделя да внесат предложения с изменения в държавния бюджет, които да бъдат приети през следващата седмица.

"Море" от лилаво огради Народното събрание. Недоволните синдикалисти изпълниха целия площад пред парламента и казаха „не" на бюджета за догодина. Хиляди граждани, начело с миньорите, обявиха депутатите за боклуци и се заканиха, че може и да ги свалят от власт. За повече пари в бюджета за заплати, равни права и заплати с администрацията, настояха КНСБ.

Правителството планира всеки трети железничар да е на улицата, възмути се и водачът на тяхната гилдия Петър Бунев. Искат да се пенсионираме като европейци, но ние живеем с десет години по-малко, изтъкна той.

Миньорите пък се заканиха от трибуната пред НС с бургия в ръка, че, ако депутатите не се вземат в ръце, те ще ги вземат. Демонстрацията продължи с поетичен рецитал на стихове, разкриващи немотията в страната, както и с класическа музика.

За голямо съжаление на протестиращите обаче сградата на властта вече беше останала празна, когато те стигнаха под прозорците й. Народните избраници бързо приключиха седмичната си програма и побързаха да си тръгнат от парламента, като за утре оставиха само гласуването на нов външен заем в размер на 1,5 млрд. евро, както и редовния петъчен парламентарен контрол.

Така, докато навън синдикалисти протестираха, в кулоарите на парламента се срещат само някои депутати, които „убиват" времето си до заседанията на парламентарните комисии следобяд.

В крайна сметка двама от 240 депутати излязоха при протестиращите, за да покажат, че има чуваемост за проблемите им. Радан Кънев и Гроздан Караджов се вляха в лилавите редици и обявиха, че двама са малко, но е добро начало. По думите на Кънев, той е готов на диалог. Запитан дали ще подкрепи идеята на МТСП за ръст на пенсионната възраст с два месеца, ДСБ лидерът заяви, че трябва да се видят цифрите. Не се крием в парламента, срещите там са едно, но да погледнеш хората в очите е друго, призна Кънев.

Междувременно КНСБ внесе декларацията си и в НС, а президентът на синдиката Пламен Димитров обяви, че не може да се намерят и 3 милиарда лева за банките, а за 40 милиона - 15 хиляди българи няма да могат да се пенсионират. Няма да ни съкращавате като добитък, закани се той на депутатите, а протестът обяви, че работеща България помни и ще гласува за онези, които я подкрепят.

По-късно синдикатите бяха приети на разговор в сградата на властта.

Парламентарната шефка Цецка Цачева покани президентът на КНСБ Пламен Димитров на среща в кабинета си, на която присъстваха и представители на останалите парламентарни групи, сред които Хасан Адемов от ДПС, Радан Кънев от РБ, Валери Симеонов от ПФ, Менда Стоянова от ГЕРБ и Янаки Стоилов от БСП.

На срещата най-вероятно недоволните синдикалисти ще посочат за пореден път притесненията си от Бюджет 2015 и планираното увеличение на стажа за пенсиониране.