Точно в 8.46 часа местно време - когато преди девет години отвлеченият самолет на American Airlines се разби в Северната кулана Световния търговски център - камбанен звън на Кота нула в Ню Йорк възвести деветата година от терористичната атака срещу САЩ.

Възпоменателната церемония бе открита от кметa на Ню Йорк Майкъл Блумбърг.

По традиция - за девети път, на мястото на срутените кули на Световния търговски център започна изчитането на 2750-те жертви на терористичната атака на 11 септември 2001 година в Ню Йорк.

Имената са четени от близки на загиналите, общественици, членове на правителството. На мястото е и вицепрезидентът Джо Байдън.

В онзи септемврийски ден нас ни нападна не религията, а Ал Кайда - шепа хора, извратили понятието религия
                     Барак Обама

След първата минута мълчание - в 8.46, петчасовата траурна церемония се прекъсва още три пъти.
В 9.03 - когато вторият самолет се разбива в Южната кула, в 9.59 и в 10.29, когато се срутват двете кули, погребвайки под себе си 2750 души. 

Президентът Барак Обама обяви минутата мълчание в кабинета си в Белия дом, след което поднесе цветя пред Пентагона - едно от местата на терористичната атака от 11 септември 2001-ва.

Съпругата му Мишел и предишната първа дама Лора Буш посрещнаха годишнината в Пенсилвания на мястото, където се разби самолетът на United - един от отвлечените полети, пътуващ от Нюарк до Сан Франциско.

Предполага се, че този самолет е трябвало да порази или Белия дом, или сградата на Конгреса.
Пасажерите му обаче са успели да окажат съпротива на терористите, след като техни близки им звъннали и съобщили за случилото се в Ню Йорк.

Помнейки за трагедията от 11 септември 2001 година, САЩ ще остане толерантна страна, заяви в речта си пред Пенгатона президентът Обама.
Както осъждаме нетърпимостта и екстремизма, така оставаме верни на нашите традиции - толерантността и разнообразието, подчертава Обама.

По думите му тези, които са извършили атентатите, сигурно са искали да предизвикат конфликт между религиите.
Но ние като американци, никога не сме воювали и няма да воюваме с исляма, подчертава още президентът на САЩ.

В онзи септемврийски ден нас ни нападна не религията, а Ал Кайда - шепа хора, извратили понятието религия, заявява още в словото си Обама.

Той коментира, че терористите не просто са атакували Америка, а са поставили под въпроса самата идея за Америка.

И затова, продължава Обама, висшата проява на уважение към тази, които загубихме, главното ни оръжие в продължаващата война, е вярност към това, което сме, това, което определя характера на нашата страна.

Ние няма да позволим на шепа убийци да разрушат това, което сме, подчертава още американският държавен глава.

Той е категоричен, че САЩ ще продължат в и извън Афганистан борбата с Ал Кайда и съюзниците й.