Руският президент Владимир Путин критикува подготовката за бюджет 2013-2015 година, тъй като не са взети предвид финансите за пенсионната реформа, съобщава РИА Новости.

Днес каква дата е, 18-ти. Какво постигнахме? До края на септември трябва да имаме предложения от правителство, писмени предложения за пенсионната реформа", изтъкна Путин на среща за бюджета. „Все още няма такива предложения", подчерта той, добавяйки: „Какъв бюджет подготвяте за следващите две години, в който не е включен един от ключовите проблеми за икономиката?".

Русия е изправена пред задаваща се криза за финансиране на пенсионната система, след като населението застарява и намалява броят на трудоспособните за поддържането на пенсионерите. Пенсионната реформа в Русия е деликатен въпрос. В страната има сериозен публичен отпор относно повишаване възрастта за пенсиониране. През последните години правителството значително увеличи пенсионните плащания.

През април Путин, все още руски премиер, обяви в руския парламент, че увеличаването на възрастовата граница за пенсиониране е неприемливо и ненужно.

Финансовият министър на страната Антон Силуанов заяви през юни, че в пенсионната реформа в Русия няма да влиза увеличаване на възрастовата граница.

От МВФ смятат, че Русия трябва да увеличи възрастовата граница за пенсиониране до 63 години за мъже и жени.

Финансовото министерството на страната предлага увеличението да стане от 2015 година. Според ведомството, това трябва да стане постепенно - шест месеца за жените и три месеца за мъжете годишно.

Сега в Русия жените се пенсионират на 55 години, а мъжете на 60 години.