НАТО обеща да не спира военните учения в Източна Европа, за да възпира Русия, но все още не е отговорил на молбата на балтийските държави за разполагане на постоянна бригада, обяви Литва, цитирана от „Франс прес".

През май Литва, Латвия и Естония официално поискаха от НАТО да разположи по един батальон във всяка балтийска страна на базата на „постоянно ротиране" на фона на опасенията от руска агресия.

До момента НАТО отказва да одобри постоянно базиране на войски в Източна Европа, тъй като е в нарушение на подписания с Русия Основополагащ акт през 1997 година и може да доведе до въоръжена надпревара.

Военен говорител на Литва потвърди, че американският генерал Филип Брийдлав е изпратил на страната класифициран документ преди „няколко седмици", в който се обещава НАТО да провежда постоянни военни учения в региона.

Програмата за военни учения на НАТО в региона няма да спира, ще се провеждат учения без голям интервал, добави говорителят.

Литва „очаква позитивен отговор" от НАТО за разполагането на постоянна бригада в Балтика. В момента в страната има 600 войници от САЩ, Италия, Норвегия, Германия и Португалия, които участват във военни учения и дългосрочната мисия за защита на въздушното пространство на балтийските държави.

Миналият месец САЩ обещаха да разположат тежко оръжие, включително танкове в балтийските страни, България, Румъния и Полша.