Тристранката подхвана проекта за наредба за реда и избор на осигуряване, внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски, вноските за фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите" и обмен на информация.

„Предложеният проект на наредба произтича от измененията и допълненията в Кодекса за социалното осигуряване, свързани с усъвършенстване на тристълбовия пенсионен модел, в това число свързани с правото на свободен избор на осигуряване в Държавното обществено осигуряване (ДОО) и универсален пенсионен фонд, или само в държавното обществено осигуряване, както и с възможността, категорийните работниците, ползващи правата на ранното пенсиониране, да изберат да се осигуряват само във фондовете на държавното обществено осигуряване или да се осигуряват и в професионалните пенсионни фондове", припомни в началото на заседанието финансист номер едно Владислав Горанов.

Днешното заседание се председателства от президента на Подкрепа Димитър Манолов, който е сред твърдите привърженици на правителствения проект.

Според финансовия министър се предлага работещ текст на наредба. С наредбата се уреждат и доразвиват редът за внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Учителския пенсионен фонд, фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване и вноски за фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите", както и други приходи и лихви в Националната агенция за приходите (НАП); редът и начинът за избор за промяна на осигуряване по чл. 4б, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване.

Хората, които искат да упражнят правото си да прехвърлят осигурителните си вноски да подават заявление в компетентната териториална дирекция на НАП. По същия начин заявяват избора си и лицата, които желаят да се осигуряват по чл. 4в, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване.

Васил Велев от АИКБ отчете ръст в социалния диалог у нас. За нас остават някои спорни текстове, коментира обаче той. В двете посоки движението не е равнопоставено, подчерта Велев. Изборът не е достатъчно информиран, който се предполага, че правят осигурените лица, смята той. Наредбата не може да поправи дефекти на кодекса, категориен бе Васил Велев.

Не бива вторият стълб да се противопоставя на първия и обратно, вторият стълб трябва да надгражда първия, убеден е Велев.

КТ „Подкрепа" подкрепя проекта на Наредбата, като задължително изискване, произтичащо от направените изменения и допълнения в КСО. По този начин ще може да бъде усъвършенстван тристълбовият пенсионен модел.

Макар и с голямо закъснение според синдиката трябва да се даде възможност осигурените лица да имат правото на свободен избор на осигуряване в ДОО и Универсален пенсионен фонд или само в ДОО, както и редът за прехвърляне от Професионален пенсионен фонд на натрупаните средства по индивидуалните партиди на лицата във фонд „Пенсии" на ДОО.

Според БСК има риск при прилагане на наредбата ДОО да търпи финансови загуби. Не виждаме решението да е в посока укрепване на финансовото състояние на ДОО, изтъкна Димитър Бранков.

В БСК смятат, че с наредбата сребърният фонд окончателно загубва първоначално регламентираните функции за бъдещо допълнително финансиране на ДОО, противодействащо на застаряването на населението и намаляване броя на осигурените лица.

Освен това фондът окончателно се утвърждава като допълващ приходен източник за републиканския бюджет чрез разпределената печалба от БНБ от привлечени средства, инвестирани на международните финансови пазари. Според БСК ще се реализират постоянни загуби за осигурените лица - и при осребряване на средства по личните партиди при транзакции от УПФ към фонда, и обратно - от фонда към ДОО и/или УПФ.

Създават се условия за масирано деформиране и на неразвития и манипулируем местен капиталов пазар и на текущата стойност на активите на отделни дружества - емитенти, според БСК.

Липсва финансова обосновка за въздействието върху бюджета, задължените и правоимащите осигурени лица. В тази връзка следва да се преразгледа изводът от придружаващия доклад, че не се очаква въздействие върху държавния бюджет. Неизбежно НАП и НОИ се натоварват с допълнителни функции и задължения. Поради различни причини в дългосрочна перспектива броят на трансферите по партидите на осигурените лица може да нарасне значително. Това предполага ангажиране на допълнителни човешки ресурси и иницииране на промени в наличното програмно осигуряване.

КРИБ пък застават зад наредбата.

КСНБ също подкрепя наредбата, като настоява за коментари по някои текстове.

Наредбата дава достатъчно регламент, за да може аз като министър на финансите да съм спокоен, че интересите на осигурените лица са защитени, отново се намеси Владислав Горанов. Няма нужда от допълнителна регламентация, свързана с по-голяма информираност, смята той.

Ролята на КФН не отпада, напротив тя ще остане точно същата, както и сега и ще регулира как пенсионните фондове управляват индивидуалните партиди, обясни финансист номер едно.

За мен водещ е интересът на осигурените лица, категоричен бе Горанов. Осигурителният модел трябва да гарантира по-адекватни и по-високи пенсии, смята министърът на финансите.

За нас бизнесът на пенсионно-осигурителните дружества не е свещена крава, обяви Асия Гонева от КНСБ след заседанието.

Имало още моменти, които трябвало да се изчистят, но на този етап наредбата била добра. Тя ще отпуши процеса, ако има желание от страна на лицата, които са осигурени в допълнителното задължително пенсионно осигуряване да предпочетат пред пазара солидарността, те да могат да го направят, изтъкна Гонева.

БСК и след заседанието остават категорични - няма да отстъпят. За нас продължава да бъде съмнителен приетият подход за временно съхраняване на средства от личните партиди на осигурените лица във фискалния резерв, обясни Димитър Бранков. БСК не одобрява и липсата на финансова обосновка за мярката, предвидена в наредбата.

Президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов е категоричен: „Тази наредба ще сложи ред". По мнението му моделът на допълнително задължително пенсионно осигуряване е 100% антипазарен. Според него трябва да има честност в този бизнес.

Днес не се случи нищо особено, коментира и министър Владислав Горанов. Наредбата била техническа, но завършвала промените в КСО. Нищо страшно не се случва, всичко зависи от свободната воля на осигуреното лице, смята финансовият министър.

Пенсионните дружества трябвало да положат усилия да бъдат по-атрактивни и конкурентни. Не се търсели политически дивиденти от промяната, твърди в коментара си Горанов.