Националния музеен комплекс, придобил известност като т.нар „Български Лувър", ще отвори врати за посетители през есента. Това стана ясно по време на пресконференция на министъра на културата Петър Стоянович в самия комплекс, съобщава БиТиВи. Работата по ремонта и изграждането на три от четирите крила на „Българския Лувър" е приключила. В залите му ще бъдат изложени експонати от колекциите на Националната художествена галерия и Галерията за чуждестранно изкуство.

На паметна плоча пред комплекса са записани и имената на 7 министри на културата, които работят по проекта от 1999 г. насам.

За 15 години той е струвал 27 млн. лева, осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, както и 4.5 млн. лева местно финансиране.

Други 4 млн. лева са осигурени за южното крило на комплекса откъм ул. „Оборище". Работата по него ще започне в края на лятото, като за завършването й ще са необходими още 12 млн. лева.

Заварих „Българския Лувър" без експозиционен план, без да се знае какво точно и как ще бъде изложено вътре, обясни Стоянович, цитиран от БНР. По думите му е абсурдно да се бърза със завършването на една сграда без паралелно с това да тече работа по експозиционния план. „Слава на Бога, тези неща са преодолени", каза министърът. Той допълни, че работната група, начело с акад. Светлин Русев, работи почти година и в рамките на това лято има реален шанс всичко да се подреди и наесен завършените три крила да заработят.

Южното крило не е завършено, защото, още когато е стартирал проектът в мандата на г-н Рашидов, то не е предвидено, освен като бъдещо намерение. То трябва да стартира, благодарение на това правителство и този национален бюджет, в късното лято на тази година. Разбира се, ще се съобразим напълно с конструктивната гледна точка на главния архитект на София и на други експерти", допълни министър Петър Стоянович. Той обясни, че там се предвижда да са залите за гостуващите изложби.

Стоянович успокои, че няма абсолютно никаква заплаха за европейските средства.