Народното събрание отхвърли предложението на Атака да затворим границите си за бежанци. За идеята на националистите гласуваха 18, против - 165, 4 въздържал се от Коалиция за България.

Припомняме, по искане на Атака, за което гласуваха и ГЕРБ, точката влезе на второ място в дневния ред.

Нека отворим очите си за реалностите - в България нахлуват терористи. Даваме закрила и убежище на джихадисти от цял свят. Това са престъпници и масови убийци от Свободната сирийска армия.

С тези думи народният представител от „Атака" Магдалена Ташева откри дебатите по проекторешението за затваряне на българските граници за емигранти от Близкия Изток и Северна Африка, включително Република Сърбия.

Ташева отправи много тежки критики към вътрешния министър Цветлин Йовчев. „Имаме министър, който е позор за България", отсече тя, демонстрирайки най-острия тон от страна на „Атака" към новото правителството от негово сформиране досега.

НС събра кворум и започна работа, обсъжда затваряне границата с Турция

Още...

Причината е „зловещият" според Ташева трикольор зелено, бяло и черно с три звезди в средата - символът на Свободната сирийска армия. Според нея този флаг вече се вее из дюнерджийници в страната, което е сложило край на „доктрината дюнер" на бившия премиер Бойко Борисов.
Преди време лидерът на ГЕРБ обяви, че не трябва да се страхуваме от тероризъм, тъй като на всеки ъгъл у нас има дюнери. На тези места вече обаче работят самите терористи, счита Магдалена Ташева.

„България има единственият вътрешен министър, който не знае колко точно са бежанците на българска територия. Казва, че са над 5000, но това може да означава и 20 000", продължи Ташева, според която Йовчев „пърхал с мигли пред репортерките и се държал като госпожичка".

От „Атака" стигнаха още по-далеч, като обвиниха вътрешния министър в това, че вероятно има финансова изгода от допускането на емигрантите. Магдалена Ташева припомни твърдения на сръбските власти от 2002 година, когато на границата нашите западни съседи са спирали десетки хиляди „джихадисти от цял свят". Тогава те разкривали, че през България се преминава изключително лесно и се заплаща по около 2000 долара на глава.

Помощ от ЕС, а не затваряне на границата за бежанците иска ДПС

Още...

Според Ташева въпросът защо правителството и МВР и службите не знаят колко и какви бежанци влизат в страна на практика се свежда до въпроса „с кого делят парите, които Катар плаща за трансфера на това радикализирано население - Сирийската свободна армия в Европа".

Магдалена Ташева призова депутатите да си отговорят на въпроса защо няма християнски бежанци към мюсюлманския свят, а винаги е обратното. Още от юни турската граница със Сирия е затворена, затворена е и тази с Йордания, припомни тя.

„Автентичните сирийски бежанци, жертви на терора изобщо не достигат до границите", убедена е Ташева именно поради тези причини. Националистката попита защо не биват запращани към Катар, Саудитска арабия или Израел, а именно към Европа през България и си отговори сама, че причината е геополитически интереси.

„Гласувайте по съвест и както се клели - да защитавате интересите на българския народ, а не на някой друг", призова за финал Ташева.

Длъжни сме да приемаме бежанците, обяви ГЕРБ
Още...

Преди нея на трибуната, за да представи текста на проекторешението бе и лидерът на „Атака" Волен Сидеров, като в изложението той се спря и на въпроса за парите, които се полагат на един бежанец.

„Нямало пари за пенсиите и минималната работна заплата, но има по 1100 лева за бежанците", посочи Сидеров. Националистите са категорични, че страната ни не може да си позволи подобна издръжка, а ако все пак разполага с тези средства, те трябва да отидат за българските пенсионери и всички останали граждани, а не за чужденци.

Още преди изказването на Ташева бившият вътрешен министър Цветан Цветанов от името на ГЕРБ поиска в зала да бъдат поканени премиерът Орешарски или вътрешния министър Йовчев. Миков прие искането, но за времето до изказването на Ташева това не се случи. По-късно се оказа, че Йовчев е в Люксембург, а Орешарски на заседание на Министерски съвет. Поради тази причина от ГЕРБ поиска 30 минути почивка, за да може в зала да дойде премиерът, което бе уважено от ръководството на парламента.

България иска ли да денонсира конвенцията за бежанците и протокола към нея?, попита парламентарният шеф Михаил Миков. Той обясни, че сме ратифицирали конвенцията през ‘92-93 година. Много е лесно да спазваш конвенция за бежанци, когато в България няма бежанци, каза Миков.

Той изрази задоволство, че точката изненадващо е влязла в дневния ред на парламента. Досега страната ни, по думите му, в годините се е справяла с различни бежански вълни от времето на соца и преди това. Сега България може да се справи много по-добре, категоричен е Михаил Миков. Обществото ни трябва да е ангажирано с проблема.

Спешно парламентът според него, трябва да транспонира 2 европейски директиви за бежанците. Службите да си вършат работата, настоя парламентарният шеф. Не може децата да страдат, че някой някъде не си е свършил работата, а получава заплата за това, категоричен е Миков и призова за търсене на рационални решения.