Принципът „замърсителят плаща" да залегне в новата методика за определяне на такса за битови отпадъци. Това обеща на депутатите министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която дойде на редовния месечен „разпит" на ресорната парламентарна комисия по околна среда и води.

Темата за таксата за битови отпадъци повдигна народният представител от „БСП Лява България" Чавдар Георгиев. Социалистът припомни, че от МОСВ си бяха поставили срок до края на март за новата методика за определяне на такса „отпадък" в общините.

„От Националното сдружение на общините в България обаче ни сигнализираха, че няма как тази методика да бъде готова дори и до края на годината", разказа червеният депутат и се обърна към екоминистърката с въпроса: „Ще успеете ли поне при подготовката на новия бюджет през октомври да сте готови с методиката".

В отговор министър Василева обаче обясни, че ангажиментът за въвеждането на нова методика за образуване на такса за битови отпадъци на общинско ниво е в сферата на Министерство на финансите, тъй като текстовете касаят общинското бюджетиране.

МОСВ винаги е полагало усилия да действа принципа - „замърсителят плаща", включително и в начина за формиране на таксата за битови отпадъци", все пак посочи министърът на околната среда и водите.

„Усещам, че има готовност да се премине към имуществен начин за определяне на таксата за отпадъци към количествен начин", одобри отговора социалистът Чавдар Георгиев.