Американската Федерална авиационна администрация (FAA) премахна забраната за американски авиокомпании да изпращат самолети с направление до международното летище на Израел „Бен Гурион", съобщава СиЕнЕн.

Припомняме, през последните дни редица международни самолетни компании спряха полетите си до Израел заради конфликта между еврейската държава и „Хамас", тъй като изстреляни от Газа ракети паднаха на около 1-2 километра от летището.

В съобщение администрацията отбелязва, че забраната е премахната след оценка на риска.

„Преди да се вземе това решение FAA работи с американските си колеги от правителството за оценка на ситуацията с безопасността в Израел и внимателно преразгледа нова значителна информация и мерки от правителството на Израел, които са взети с цел намаляване на потенциалните рискове за гражданската авиация", подчертават от Федералната авиационна администрация.

Преди по-малко от 24 часа агенцията удължи с още един ден забраната за пътуване до международното летище в отговор на ракетния обстрел от Ивицата Газа.

Към момента в продължаващия повече от две седмици конфликт са загинали повече от 700 палестинци (над 500 цивилни, от които над 170 деца и над 80 жени) и 32-ма израелци. Близо 4600 палестинци са ранени, от които над 1200 са деца и над 700 са жени. 140 хиляди души са потърсили убежище в над 80 училища на ООН.