След като правителствен доклад представи причините за самолетната катастрофа при Смоленск, полският премиер Доналд Туск обяви, че е приел оставката на военният министър Богдан Клих.

"Той предложи оставката си вчера и аз я приех днес", каза на пресконференция премиерът Доналд Туск.

Министерството на отбраната ще бъде оглавено от заместник вътрешния министър Томаш Сиемоняк.

Докладът на правителството силно критикува 36-военен ескадрон, който отговаря за техническата подготовка и обучението на пилотите. В доклада се казва, че „ неправилната" подготовка на пилотите е оказалa значително влияние за катастрофата при Смоленск, при която загина полският президент Лех Качински.

Още в доклада се казва, че пилотите са няма ли нужната квалификация за управлението на ТУ-154, включително навигатора. Единствено бордният инженер е имал необходимите качества. Още се споменава, че официалните процедури са били заобиколени.

Министър Туск отбеляза, че в полския доклад има информация, която е липсвала в руския за самолетната катастрофа.

„Ние имаме това, което липсва в руския доклад, а именно грешки и недостатъци на руския персонал при подготовката на летището и информацията, която е била дадена от полските пилоти по време на полета", подчерта Туск.

Припомняме, че катастрофата край летището в Смоленск на 10 април 2010 година отне живота на президента Лех Качински и още 95 души.