Европейската комисия в скоро време ще предложи проект за единни облигации в еврозоната. Това съобщи председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу пред Европейския парламент.

Той обаче предупреди, че тази инициатива няма да сложи край на кризата: „Трябва да се отбележи, че това не е решение на нашите проблеми - по-скоро това е нов инструмент от комплексния подход за подобряване на икономическата и политическата интеграция."

Барозу отбеляза необходимостта от по-дълбока интеграция на еврозоната. По думите му решение на дълговата криза може да бъде намерено едва тогава, когато страните-членки покажат, че са в състояние да изпълняват своите намерения.

Шефът на Еврокомисията поясни, че някои от тези облигации ще могат да бъдат емитирани при условия, които не са в нарушение на сега подписаните договорености между страните от еврозонота, но за други ще трябва да се променят някои от условията на договора.

Основни противници на идеята са Германия и Франция, които се противопоставят на емитирането на общи облигации от членките на еврозоната като мярка за преодоляване на дълговата криза.

Преди три седмици германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че отхвърля възможността да се емитират общи еврооблигации, тъй като страните членки провеждат независими финансови политики. По думите му лихвените проценти трябва да са различни, за да могат държавите да бъдат поощрявани или санкционирани, за да се поддържа фискалната стабилност.

По-рано шефът на Централната банка на Италия Марио Драги също се обяви против тези книжа.