Южна Корея ще окаже съдействие на японските специалисти за справяне със ситуацията с авариралата атомна електроцентрала „Фукушима." За целта южнокорейските власти ще предоставят на Япония от своите национални резерви определена партида борна киселина.

Борната киселина се използва в ядрената енергетика за регулиране на мощността на ядрените реактори заради своите неутронно-физични характеристики и възможността да се разтваря във вода.

Представители на властта в Южна Корея заявиха, че от Токио са поискали веществото, тъй като японските учени вече са използвали значителна част от своите резерви за потушаването на последствията от аварията в АЕЦ-а.

По-рано представител на АЕЦ „Фукушима" заяви, че се разглежда възможността за пръскане на борна киселина с хеликоптери над реактора, за да се предотврати неконтролируема верижна реакция в централата.

Припомняме, на 11 март земетресение с магнитуд 9,0 по Рихтер и цунами удариха Япония, убивайки хиляди хора. Бедствието предизвика авария в охладителната система на ЕАЦ „Фукушима". Централата беше разтърсена от четири експлозии, което доведе до изтичане на радиация.

Повече от 3 600 души загинаха, а над 11 хиляди се водят безследно изчезнали. Повече от 500 000 души са останали без домове.

Правителството ангажира 100 000 военни със спасителните работи, а армията използва и хеликоптери при доставянето на храна и други неща от първа необходимост.