Президентът Георги Първанов засега не е съгласен да бъдат отзовани посланиците ни в Турция и САЩ, както иска правителството.

Припомняме, преди дни правителството реши да бъдат освободени Бранимир Младенов и Лъчезар Петко, заради нарушения по време на изборите за български парламент, проведени в двете страни.

Външният министър:
Президентът не разполага с пълномощия да върне за преразглеждане в Министерския съвет взетото решение... Конституцията не предвижда механизъм за повторно предложение до  президента, така че правителството не може да преразгледа вече взетото решение
Още...

Процедурата обаче изисква отзоваване на посланиците да стане с президентски указ.

Първанов обясни, че предложението е върнато поради две причини.

Едната е формална - че не е спазена процедурата за предварително съгласуване.

Има и по-важно, съдържателно обяснение за това, изтъкна той и поясни - аз държа да знам какво точно е нарушението и кой е отговорен.

Първанов каза, че ако посланиците са виновни, те ще бъдат отзовани и заместени, но ако има и други виновни, не би трябвало посланиците ни, образно казано, да „оберат пешкира".

Президентът заяви, че настоява да му бъде предоставена цялата документация и пълната аргументация за исканото отзоваване, за да може на базата на експертен анализ да вземе своето информирано решение.

Не искам така на сляпо да се доверявам на половин страничка аргументи, добави той.

Помолен да коментира случващото се в и около ДАНС, Първанов отбеляза, че агенцията е била замислена при предишното правителство като служба, към която президентът има много малко отношение и при сегашното правителство нещата не се променят.

Ако посланиците са виновни, те ще бъдат отзовани и заместени, но ако има и други виновни, не би трябвало посланиците ни, образно казано, да „оберат пешкира"

Ако промените в ДАНС ще са от полза на правителство в търсенето на решенията в борбата с престъпността, корупцията, тероризма и всички други потенциални заплахи, аз бих ги подкрепил, коментира той.

Държавният  глава изрази опасения, че безкрайните структурни промени и прехвърляния на една служба към друга, или части от тях, внасят елементи на несигурност за служителите.
Това създава и условия за демотивация, подчерта още той и изрази надежда това да бъде бързо преодоляно.

Запитан дали умишлено е биладискредитирана ДАНС, Първанов заяви:

Има едни престрелкимежди бивши служители и аз съм категорично против това институциите да стават заложник на конфликти между бившите служители.

Те имат свои отношения и нека се оправят по друг начин, но нека ДАНС и другите служби да бъдат оставени да работят, защото там има потенциал, отбеляза президентът.

По повод поредните промени в закона за отбраната, държавният глава каза, че би искал когато се правят промени в него и този за въоръжените сили, те да не засягат правомощията на военните началници, да не се стесняват допълнително, както е направило предишното ръководство, защото според него това не е работещо.

Георги Първанов почете паметта на хилядите загинали за родината военни, като участва в церемонията пред костница на Централните софийски гробища на Архангелова Задушница.