Следствието повдигна обвинения срещу бившата шефка на Националната агенция по преходите (НАП) Мария Мургина.

Около час и половина тя и адвокатите й останаха в сградата на следствието. Преди това Мургина не пожела да отговаря на журналистически въпроси.

Адвокатите Пламен Ялнъзов и Васил Китанов й обясниха, че лично те са й забранили да коментира каквото и да е било по случая. Те отказаха и подробности какви точно обвинения са повдигнати на Мургина.

Не е правилно сега да се коментира, заяви на излизане от сградата Янлъзов. Защитната позиция е такава, че сега коментари не могат да се правят, допълни той.

Наложената мярка за неотклонение на Мургина е подписка.

Обвиненията, повдигнати срещу Мургина, по думите на прокурор Маргарита Немска, са за длъжностни престъпления, принуда и попълване на невярна данъчна декларация. За трите престъпления се предвиждат между 2 и 10 години затвор.

Според очакванията й съвсем скоро обвинителният акт може да бъде внесен в съда.

Мургина е нарушила служебните си задължения като е дала незаконосъобразни указания, свързани  с облагането на доходите на Валентин Захариев.

По обвинението за принуда Мургина е заплашвала своя подчинена служителка.

Невярната декларация е съдържала данни относно придобит от бившата шефка на НАП недвижим имот.

Припомняме, Мургина е разследвана за длъжностно престъпление, за принуждаване на подчинен и за попълване на документи с невярно съдържание.


След сигнал на Яне Янев за източване на ДДС чрез схеми покровителствани от НАП, Мургина подаде оставка като директор на Националната агенция за приходите.