Русия може да мине и без вертоленосача "Мистрал", можем да изградим кораб от подобен клас, заяви руският вицепремиер Дмитрий Рогозин пред телевизия Россия 2.

Според него в Русия не виждат като трагедия отказа на Франция да достави „Мистрал".

Мога да споделя личното си мнение: ние можем да минем без този договор, защото вече имаме възможност за изграждане на кораби от този тип", каза той.

Рогозин уточни, че по-рано Русия нямала тези възможности, тъй като кораби от този клас се строели в корабостроителниците в украинския град Николаев. Той припомни, че Москва наскоро предаде на индийските ВМС лекия самолетоносач "Викрамадитя".

На 3 септември Франция прекрати доставката на „Мистрал" за Русия заради кризата в Украйна. Френският президент Франсоа Оланд заяви, че страната му ще вземе крайно решение за бойната техника в края на октомври в зависимост от ситуацията в Украйна.

Първият хеликоптероносач „Владивосток" по план трябва да бъде доставен в края на 2014 година, а вторият, „Севастопол" - през 2016 година. Договорът е от 2011 година. Включва закупуване на два хеликоптероносача с опция за закупуване на още два.