Иван Сотиров влиза в лидерската битка за СДС с визията си за развитие на партията от преди 4 години.
Той подчерта, че този план за превръщането на СДС в консолидиран и почтен е изготвен при предишната му кандидатура за лидер на партията, но е изключително актуален и в момента.

„За съжаление тези 4 години бяха пропиляно време и СДС е в по-тежко състояние от преди парламентарните избори през 2009 година", заяви Сотиров на пресконференция в централата на партията.
Той става третият кандидат за председателското място, след като номинациите си обявиха вече Румен Христов и Ваньо Шарков.

Основната задача, която си поставя Сотиров е да върне доверието на хората: „Този проблем с доверието съществува заради определени политически лидери, които не пожелаха да поемат персонална отговорност, както и заради влизането в безпринципни коалиции", коментира Сотиров и добави:
„В началото на промените в СДС имаше ясни принципи за модерна държава. Тогава бяхме силни, но загубихме доверието в момента, в който правихме безпринципни компромиси и най-вече, когато управлявахме. Това доведе до загуба на властта и на доверието."

Според кандидат-лидерът възроденият СДС е гарант, че в България ще има дясно управление, но без силен СДС, такова управление не може да има.
„Нашата мисия е да спрем лявата вълна, която се наблюдава и в Европа. Има опасност популизмът и реваншът на БСП, и други партии от тройната коалиция, както и на разни политически патерици, утре да управляват държавата по същия престъпен начин, както тройната коалиция управляваше страната ни преди 4 години", подчерта Иван Сотиров.

Той заяви категорично, че се явява на избори, за да спечели, а не да подкрепя друга кандидатура.
„За съжаление кандидатурата на Надежда и Мартин в лицето на Ваньо Шарков се издига, за да се превърне дебатът за бъдещето на СДС и първи и втори тур на изборите в референдум за възстановяване на синята коалиция или самостоятелно развитие на СДС", добави Сотиров.

„Аз не искам служебна победа", заяви той.

Запитан нормално ли е Ваньо Шарков да бъде издигнат от организация, която една година не е плащала членски внос, Сотиров заяви, че не е наясно дали тази информация е достоверна или не, но при всички случаи трябва да се спази устава на партията.

На въпрос какви ще бъдат отношенията на СДС спрямо управляващите, ако той бъде избран за лидер на партията, Сотиров коментира, че техен основен идеологически противник е БСП: „Естествено, че с ГЕРБ сме в едно политическо семейство, но трябва да сме категорична опозиция на управляващите, когато те завиват в ляво, а това често им се случва.
Ние трябва да сме им опозиции, когато провеждат политики, които противоречат на ценностите на СДС".

Иван Сотиров отчете, че СДС са престанали да се занимават с проблемите на хората и са се превърнали в една апаратна партия, която мисли само с кой да се коалира.
„Задачата, която си поставяме е да превърнем СДС в партия от лидери", подчерта в заключение Сотиров.