Дисциплинарно уволнената вчера от ВСС съдия Мирослава Тодорова заяви, че не се чувства жертва: „Може да съм обект на репресия, но не се чувствам жертва, защото има механизъм за защита", обяви тя по време на пресконференция в София прес, проведена при засилен медиен интерес.

Властта се стресна от съдийския протест
Още...

Тодорова подчерта, че тя все още не е получила официално уведомление от ВСС, а за решението на Съвета е научила от медиите. Тя не скри възмущението си от това, че не е била извикана за вчерашното заседание на ВСС и не са й дали право на последна дума, както е в един Наказателен процес. По думите й това решение е унизително и безотговорно.

Най-притеснителното в случая е, че никой не се е поинтересувал колко висящи дела има тя и колко от тях са застрашени да тръгнат отначало с изпълнението на това решение.

Съдии обсадиха ВСС в защита на Мирослава Тодорова
Още...

С моето уволнение едва ли някому ще стане по-лесно - нито на подсъдимите, нито на колегите. Практиката на ВСС изначало е объркана, защото има случаи, в които се държи като екзекутор, заяви съдийката и добави, че ВСС не е решил нито един от проблемите в съдебната система, а е създал много нови.

Мирослава Тодорова не отрече забавянето по въпросните дела и изтъкна, че разглежда себе си като един от проблемите на съдебната система. Тук тя подчерта натовареността на съдиите в България:

„През 2011 година съм получила 309 дела и в същото време съм била председател на Съюза на съдиите. Работила съм в извънработно време, в събота и неделя", коментира още тя. „Нарушението е факт, изпитвам дълбоко неудобство, но забавянето не е заради некомпетентност."

Тодорова обясни, че никога досега не е използвала съдебен помощник. В същото време тя даде за пример, че нейни колеги от Градския съд са били облекчавани в работата им като за година - две са вадени от въззивни състави. Тя подчерта, че е първият съдия, на когото му се прави проверка на актовете и кога са издадени те.

По думите й от януари месец насам е направена пълна проверка на всички нейни дела и шефката на СГС Владимира Янева е установила, че Тодорова не е качила 5 акта на въззивни дела и 2 на първоинстанционния съд.

Мирослава Тодорова отказа да коментира дали делото за клевета, което тя води срещу вътрешния министър Цветан Цветанов има връзка с решението на ВСС. Тя обясни, че е завела въпросното дело заради вербалната агресия от страна на Цветанов й е било засегнато човешкото достойнство.

Целта пък била да постигне превантивен контрол и вътрешният министър да бъде възпрян да обсъжда дейността на съда, било то в положителен, било то в отрицателен аспект.

Относно коментара на премиера Бойко Борисов, че решението за уволнението е провокация към правителството, Тодорова зави: „Аз мога да кажа, че това е държавен произвол срещу мен."

В края на едночасовата пресконференция пристигна и извънредна новина от парламента, където правосъдната министърка Диана Ковачева обявила пред медиите, че помолила ВСС да оттегли решението си.
„Това, което казва министър Ковачева мен силно ме притеснява, защото тя е представител на изпълнителната власт и не трябва да се меси в работата на ВСС", заяви обаче градската съдийка.

В заключение тя каза, че ще обжалва решението за нейното уволнение и ще пусне молба за спирането на предварителното изпълнение, докато се произнесе ВСС.

Тодорова не пропусна да благодари и на всички нейни колеги и граждани, които се събраха на протест в нейна защита: „Протестът е изключително събитие, защото показва, че самата система има жизнен потенциал за реформа. Той е безпрецедентен, защото ние нямаме право на стачка."