Кметът на Варна разпореди служителите на Общинска полиция да издават и фишове за неправилно паркиране на автомобили по тротоари и пътни артерии. Със заповедта на Иван Портних се допълва предходна разпоредба, съобщават от местната администрация. От там уточняват, че досега общинските органи на реда са съставяли единствено актове на нарушителите.

Припомняме, депутатите от ГЕРБ предлагат глобата за паркиране на тротоар, детска площадка и зелени площи да се увеличи на 200 лева. Размерът й в момента е от 20 до 50 лева. Вносителите на предложението коментират, че проблемът с неправилното паркиране в българските общини е изключително наболял, съществува от години и не е решен ефективно, като нарушенията са хиляди месечно.

Според статистиката само във Варна през изминалата година са съставени 730 акта за неправилно паркиране, а за първите двайсетина дни на тази година - над 80.

От общината в морската столица посочват, че фишовете ще се издават в три екземпляра, като това може да стане както в присъствието, така и в отсъствието на водача.

Ако фишът е съставен в отсъствието на собственика, първият екземпляр трябва да бъде закрепен към автомобила. Това се приема за равносилно на връчване. Вторият екземпляр се изпраща по пощата, а третият остава на съхранение в службата по контрол.

Ако лицето оспорва извършеното от него нарушение или размера на наложената му глоба, или откаже да подпише фиша, се съставя акт. Заплащането на фиша се извършва от посочената в него банкова сметка или на касите на Община Варна.

Издаден фиш, глобата, по който не е платена доброволно в 7-дневен срок от датата на издаването му, се смята за влязло в сила наказателно постановление и се изпраща за събиране от публичен изпълнител, предупреждават от общината.