Социалните служби в наводнените през миналата нощ и днес селища имат готовност да приемат молби за еднократни помощи от лица и семейства, засегнати от бедствието. Това съобщават от Министерство на труда и социалната политика.

Припомняме, бедствено положение е обявено в общините Берковица и Георги Дамяново.

Междувременно от „Дондуков" 1 съобщиха, ситуацията след обилните валежи, паднали през последното денонощие в област Монтана, е овладяна. Това са отчели областният управител на Монтана Нина Петкова и шефът на пожарната главен комисар Николай Николов. Те са запознали премиера Георги Близнашки с действията на институциите. Главен комисар Николов информирал Близнашки, който е в Чипровци за отбелязването на 390 години от създаването на Чипровското училище, и за обстановката в други региони на страната.

Монтанският губернатор ще поиска превантивна проверка на състоянието на стената на яз. „Огоста" във връзка с падналите обилни валежи. Подсигурена е необходимата техника за отстраняване на последиците от пороите.

През изминалото денонощие най-големи количества валежи - над 150 литра на квадратен метър са паднали в село Говежда и в Дамяново. На място работят екипи на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението".

Около 50 места за настаняване на бедстващи са осигурени в дома за деца в Берковица. Към момента те все още не се използват, защото евакуираните семейства са предпочели да отидат при роднини.

Електричеството в Дома за възрастни хора с психични увреждания в с. Говежда е прекъснато. Там е осигурена суха храна за два дни.

От МТСП уверяват, че всички техни служби са в постоянна връзка с местните власти в Берковица, Георги Дамяново и останалите пострадали райони и при необходимост ще окажат помощ. В борбата с бедствието в двете най-засегнати общини могат да бъдат включени назначените по програми за субсидирана заетост - 33 в община Берковица и 18 в община Георги Дамяново.

Може да бъде използван също ресурсът на около 50 души в община Берковица и около 20 души в община Георги Дамяново, които получават месечни социални помощи и да задължени по закон да полагат общественополезен труд по 4 часа 14 дни в месеца, уточняват още от ведомството.