Япония и САЩ обявиха нови ръководни принципи във военното сътрудничество, които отразяват готовността на Токио да засили ролята си на международно ниво в период, в който Китай засилва военния си потенциал, а КНДР създава ядрени оръжия, съобщава Ройтерс.

Първата ревизия на принципите, които са приети от Токио и Вашингтон през 1997 година, позволява глобално сътрудничество на военно ниво, включително отбрана срещу балистични ракети, кибер и космически атаки и морска сигурност.

Миналата година японското правителство прокара решение, което променя интерпретирането на японската пацифистка конституция, за да се позволи упражняване правото на „колективна самоотбрана".

Новите насоки отразяват променящия се свят и означават, че Япония ще може да сваля ракети, насочени към САЩ. Също така ще може да помага на трети страни при атака.

Принципите ще бъдат централна тема по време на предстоящата визита на японския премиер Шиндзо Абе в САЩ тази седмица. Те сигнализират, че Япония е готова да поеме по-голяма отговорност за сигурността си на фона на модернизирането на армията на Китай и показването на мускули в Азия.

Промените позволяват по-голяма координация и споделяне на информация в областта на противоракетната отбрана, включително Япония да сваля изстреляни срещу американската територия или срещу американски кораби ракети.

Основните промени включват: премахване на мини в международни протоци, защита на американски самолети и кораби, ако бъдат атакувани по време на съвместни военни учения и съвместни патрули; сваляне на изстреляни срещу територията на САЩ или американски кораби балистични ракети; логистична подкрепа за САЩ в района на Азия, логистична подкрепа за международни сили, участващи във въздушни операции, защита на американските бази и военните съоръжения в Азия с японския противоракетен щит.